samenwerken
vanuit verbinding

Wat anderen zeggen

"Marleen heeft als coach goed begrepen wat mijn uitdagingen waren. Op een vrolijke manier heeft ze me concrete vaardigheden geleerd, specifiek voor mijn situatie. Dat was fijn omdat ik wat ik had geleerd meteen in de praktijk kon toepassen."
Lisa / Radboud Universiteit
"In de training kan je echt voelen wat gedrag te weeg brengt. Het is echt een aanzet tot verandering in gedrag. Inspirerend, dynamisch en direct toepasbaar."
HR / Financiën Radboud UMC
"Een (inter)actieve, verfrissende en doeltreffende workshop om op een speelse manier oog in oog te staan met je eigen imperfecties en je eigen manier van het omgaan met faalervaringen."
Sanne Vosters / Radboud Universiteit
"Allereerst iets over jou: Je straalt, bent open, opwekkend, duidelijk, je zorgt dat ik mee doe, dat ik iets leer. Dank daar voor. Over de training, dat is eigenlijk hetzelfde, bedenk ik nu, want jij bent jouw training. Maar, je laat mij ook zelf zien hoe ik wil dat ik over kom bij mensen en hoe ik de relatie in gesprekken en op bijeenkomsten leg."
Henk Hospers / Projectmanager, Gemeente Amsterdam
"Marleen is een leuk en enthousiaste trainer die heel snel een veilige situatie creëert waarbij men elkaar en zichzelf nog beter leert kennen. Als trainee heb ik al een heel aantal trainingen gehad maar deze blijft in het geheugen als één van de betere. Door in verschillende mindsets (boos/nors/vriendelijk etc) presentaties te geven is het verfrissend om daar direct feedback op te krijgen. De training was al met al een fantastische “spiegel”!"
Abe / High Potentials, Ministerie van Justitie en Veiligheid
"Ik heb veel gehad aan de coaching sessies met Marleen, waardoor ik me bewuster ben geworden van mijn gedrag en het effect daarvan op anderen. Marleen heeft mij als acteur op een confronterende maar prettige manier een spiegel voorgehouden. Als coach heeft ze me met een paar heel simpele maar effectieve tips geholpen om meer impact en meer verbinding te hebben. Alles direct toe te passen (en toegepast!) in het werk. Ik vond het erg leuk en erg leerzaam."
Fedor / Ministerie van Justitie en Veiligheid
"Betekenisvolle en praktische training, coaching en inspireren vanuit verbinding: na samen oefenen en rake feedback, ontdekken wat je uitstraalt."
Reina Adema / Opleidingsmanager ROC Friese Poort
"Ik heb de training als heel leuk en ook leerzaam ervaren. Fijn om fysiek bezig te zijn en in de ruimte met elkaar in gesprek te zijn. Daarbij heb ik het idee dat uitkomsten (nu al) serieus worden meegenomen in ons overleg, wat denk ik heel goed is. Nogmaals dank."
Brecht Gijsbertsen / Strategy& part of the PwC netwerk
"Ik vond het een verfrissende bijeenkomst, die mij weer wat geleerd heeft! Volgens mij goed voor de sfeer en effectiviteit van ons team. Dank."
Jan Kremer / Hoogleraar patiëntgerichte innovatie Radboudumc
"In de training heb ik spelenderwijs door rollenspellen ervaren wat de invloed is van houding op je gevoel van zelfvertrouwen en hoe je verschillende (status)houdingen kunt inzetten om effectiever te zijn. Daarnaast is Marleen scherp in haar reflecties over hoe je overkomt en je eerste indruk. "
Stephanie / High Potentials, Ministerie van Justitie en Veiligheid
"In deze training komen hoofd en lichaam bij elkaar. Daardoor voelde ik me meer compleet en aanwezig. In mijn werk ervaar ik hoezeer wij onszelf met vraagstukken kunnen vastzetten in gedachten en redenaties. Daarmee maken we het perspectief steeds nauwer zodat er haast geen ruimte meer overblijft voor spontaniteit. Gesprekken zijn vaak gericht op goed/fout. Dat vreet energie. Ik wou graag leren hoe ik 'aanwezig' kan blijven en anderen kan meenemen in mijn overtuiging om juist te proberen het perspectief te vergroten. De Openblik Methode heeft mij op dat vlak een aantal belangrijke inzichten gegeven. "
Jan-Pieter Zonnenberg / Projectleider Treasury Radboudumc
"De trainingen van Openblik zijn behalve inspirerend en bij vlagen hilarisch ook op een prettige manier confronterend. Door in een veilige setting te experimenteren komen diep ingesleten gedragspatronen aan het licht die vragen om verandering.
Het vakmanschap, de scherpe observatie en directe manier van feedback geven maken het een fijne leeromgeving.
Mijn doel was om het leereffect bij studenten te vergroten. Al tijdens de eerste training bij Openblik merkte ik dat deze aanpak daarvoor prima werkt."
Koen Dortmans / Docent professionele ontwikkeling Hogeschool Arnhem Nijmegen
"De Nederlandse onderwijskundige Gert Biesta zegt: "Van iemand iets leren is een radicaal andere ervaring dan de ervaring door iemand onderwezen te worden." Deze quote vind ik wel passen bij jouw workshop. Bedankt voor je bijdrage!"
Bart Thoonen / Curriculum Coordinator Huisartsopleiding Radboudumc
"Bij deze training kun je op een inspirerende en veilige manier experimenteren met je eigen gedrag. Je wordt uitgedaagd jezelf te laten zien en je grenzen te verleggen. Al spelende leer je jezelf beter kennen. Ik kreeg ook hele rake persoonlijke feedback. De training maakte voor mij duidelijk wat mijn uitdaging was en welk ander gedrag daarbij hoort. Ik ben daar gelijk mee gaan experimenteren en ontdekte hoe ik me daarbij voel en wat het effect ervan was op de anderen. De improvisatievorm is bij uitstek geschikt om inzicht te krijgen in je eigen gedrag. En je hebt gegarandeerd veel plezier met elkaar. "
Sjan Martens / Adviseur crisisbeheersing IFV
"Tijdens de training wordt altijd gelachen. Maar er is veel meer dan alleen een lach. Aan de hand van oefeningen en rollenspelen worden menselijke karaktereigenschappen blootgelegd. Hoe gedragen mensen zich en hoe gedraag jij je eigenlijk zelf? Dit alles gebeurt met een knipoog. Dus niet zwaar, maar leuk, luchtig en leerzaam."
Ineke van Leeuwen / Advocaat ZYPP Advocaten
"Oefen met gedrag en ervaar welke beweging het oproept!"
Douwe Faber / Docent Huisartsenopleiding Radboudumc
"Perfectionisme kan een struikelblok zijn. Improvisatie heeft mij uitgenodigd om wat soepeler met de dagelijkse dingen om te gaan.
De oefeningen die Marleen aanbiedt hebben me uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden en toch bij mezelf te blijven. Het geeft plezier, het geeft ruimte en zeker ook inzicht. Met name door de persoonlijke feedback die je van Marleen krijgt. "
Mirjam van Moorselaar / Zelfstandig ondernemer
"Samen met 10 collega’s (bijna allen onbekenden) heb ik een workshop gevolgd bij Marleen. Spannend! Welke rol zal ik krijgen, kan ik die wel spelen, durf ik wel? De angst wordt meteen weggenomen: we spelen geen toneelstuk. Wat dan wel? Ervaringen delen, de ander leren vertrouwen, jezelf vertrouwen dat je het juiste gaat doen, wat uiteraard misgaat, maar dat geeft niet. Weer wat geleerd. Echt kijken naar jezelf en de ander. We zien niet altijd hetzelfde, maar het leuke is, dat hoeft ook niet. Wel krijg je de boodschap van de ander mee. Daarmee kan ik doen wat ik wil, wat bij mij past. Geweldig om mezelf op zo’n manier te leren kennen. Een aanrader!"
Gerald Wullems / Projectleider Zorg 2.0 Rijn IJsel
"Dank je wel Marleen. Veel van je geleerd maar vooral genoten van je open en vrolijke aanpak!"
Eric Aalsma / Gespreksleider visitatie huisartsen bij PGA
"Veel plezier en inspiratie ervaren door de enthousiaste begeleiding van Marleen tijdens de training met improvisatie oefeningen. Er was voldoende veiligheid om allerlei opdrachten te 'spelen' en ook voor onzekerheid die af en toe de kop op stak was aandacht."
Lianne Berends / HR-Professional en Loopbaanadviseur
"De training maakt mensen bewust van hun omgeving en gedragspatronen. Dit is heel interessant omdat je vaker een spiegel voor wordt gehouden dan je zou denken. Als je bereid bent kritisch naar jezelf en anderen te kijken zul je gaandeweg meer leren over jezelf en de omgeving om je heen. In deze training heb ik vooral kritisch leren kijken naar welke rollen ik soms bewust of onbewust aanneem in mijn dagelijks bestaan en hoe belangrijk het is ook de ander te laten stralen in hun doen en zijn."
Thuur Michels / Fabergroep.bv
"Voor mij een hele nieuwe ervaring. Het zijn improvisatie oefeningen die we doen, maar de situaties zijn zo herkenbaar in het dagelijks leven. Door de oefeningen wordt ik me bewust hoe ik in dagelijkse leven op andere mensen reageer en hoe ik dat ook anders kan doen. Of hoe ik over moet komen op anderen en ook in mijn eigen gedrag meer variëteit kan aanbrengen. We hadden ondertussen veel plezier en lachten wat af. Als beleidsadviseur bij entrea lindenhout heb ik er veel aan gehad. Ik adviseer de training aan iedereen. "
Karin Langemeijer / Beleidsmedewerker entrea lindehout
"Het is erg leerzaam om improvisatie technieken te leren en ze toe te passen in mijn dagelijks leven. Het leven zit vol met improvisaties.
Marleen is een energiek persoon. Haar uitstraling en energie maakt de training interessant en energierijk. Daarnaast houd ze ieders leerpunten scherp in de gaten, dat is ook zeer gewaardeerd. "
Lotte / Zelfstandig ondernemer

"De Openblik Methode geeft je inzicht
in wat jou in de weg staat om verder te groeien.
Dat is voor iedereen anders."

 

 

Het Openblik-effect in de praktijk

Bij de training van de Openblik Methode ontdek je op speelse wijze wat jou in de weg staat om verder te groeien. Je experimenteert met verschillende benaderingen van een situatie en ontdekt zelf welke aanpak tot een beter resultaat leidt. Dit nodigt uit je ervaringen direct in de praktijk te brengen.

Hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk:

 

Inge deelt haar verwachtingen niet

Inge vind het moeilijk om verwachtingen uit te spreken waardoor ze regelmatig teleurgesteld is.

In de training ontdekt ze dat ze zichzelf zowel verbaal als non-verbaal weinig ruimte geeft in een gesprek. Dit maakt dat ze haar verwachtingen niet goed onder woorden kan brengen. Ze experimenteert met gedrag en ontdekt dat ze haar woorden kracht kan geven door haar innerlijke overtuigingen te veranderen.

Edwin maakt moeilijk verbinding

Edwin werkt graag doelgericht maar vindt het moeilijk om hierbij in contact te blijven met de ander.

Tijdens een speloefening ervaart hij hoe hij over komt op een ander als hij zich alleen focust op het doel. Hij blijkt dan onrustig en gehaast waardoor er geen werkelijke aandacht is voor de ander.

Tijdens de training leert hij zijn aandacht te verschuiven van doel naar proces waardoor hij meer oog krijgt voor de ander. Hij ondervindt dat oprechte aandacht verbinding mogelijk maakt waardoor hij zijn doel op een prettige manier kan verwezenlijken.

Noah is terughoudend

Noah hield zich op de werkvloer altijd een beetje op de achtergrond. Ze had oog voor detail maar in vergaderingen stelde ze zich altijd passief op.

In de training van de Openblik Methode ontdekte ze dat ze zichzelf tekort deed. Tijdens de interactieve oefeningen werd ze uitgedaagd om meer van zichzelf te laten zien waardoor ze ontdekte dat ze veel meer kan dan ze aanvankelijk dacht. Op de werkvloer deelt ze nu graag haar mening en komt ze soms met de meest verrassende oplossingen voor een probleem.

Lucas ziet op tegen vergaderingen

Lucas had moeite met de negatieve sfeer tijdens de vergaderingen op zijn afdeling. Hij wist niet precies waardoor dit veroorzaakt werd en hoe hij dit onder de aandacht moest brengen.

Tijdens de oefeningen van de Openblik Methode ervoer hij het verschil tussen positieve en negatieve communicatie. Met een negatieve houding worden ideeën bij voorbaat al afgeketst waardoor niemand werkelijk gehoord wordt. Lucas ontdekte dat de negatieve sfeer in de vergaderingen veroorzaakt werd door een gebrek aan aandacht voor elkaar. Tijdens de volgende vergadering heeft hij dit onder woorden gebracht en de sfeer verbeterde aanzienlijk.

Rosalie treedt graag op de voorgrond

Rosalie is energiek en zit boordevol ideeën. Ze gaat met veel plezier naar haar werk maar op de een of andere manier loopt de samenwerking met haar collega niet zo soepel.

Tijdens de speloefeningen ontdekt ze dat ze met haar energie en enthousiasme iedere keer het podium steelt waardoor er geen ruimte is voor haar medespeler. Ze realiseert zich dat ze haar collega onbewust te weinig ruimte heeft gegeven. Door een stapje terug te doen krijgt haar collega de ruimte om zijn eigen ideeën ook onder de aandacht te brengen waardoor de samenwerking nu meer in evenwicht is.

David is niet congruent

David denkt dat zijn boodschap niet altijd goed overkomt. Hij zegt de juiste woorden maar op de een of andere manier lijkt de essentie niet tot de ander door te dringen.

In de training ervaart David dat zijn lichaam een essentieel instrument is voor het overbrengen van verbale boodschappen. Hij experimenteert met non-verbaal spel en ontdekt dat zijn woorden veel duidelijker overkomen als hij ze ondersteunt met zijn lichaamstaal.

Erik-Jan is zich niet bewust van zijn lichaamstaal

Erik-Jan kwam altijd met een ontevreden gevoel uit het gesprek met zijn leidinggevende. Het lukte het hem maar niet om zijn mening over een bepaalde kwestie te uiten. Bij de Openblik training ontdekte hij hoe dit kwam en wat hij er aan kon doen.

De training bood hem de mogelijkheid zo’n gesprek na te spelen. Zo ontdekte hij dat hij zich in het gesprek fysiek kleiner maakte dan zijn leidinggevende en daarmee onbewust een lage status aannam.

Door te kunnen experimenteren met verschillende houdingen en gedrag ontdekte hij dat het veel beter voelt als hij zich gelijkwaardig opstelt. Bij het eerstvolgende gesprek nam hij met overtuiging een zelfverzekerde houding. Voor het eerst had hij een goed, productief gesprek met zijn leidinggevende. Een gesprek waar beiden een goed gevoel aan overhielden.

Monique mag geen fouten maken

Monique wil haar werk zo perfect mogelijk doen. Ze is intens gefocust op haar taken. Bij veranderingen ervaart ze veel stress.

Tijdens de training zien we dat ze ook bij de improvisatieoefeningen alles ‘goed’ wil doen en van zichzelf geen fouten mag maken. Door de lat zo hoog te leggen, krijgt ze in het spel een starre houding. Hierdoor is ze niet in staat ad hoc te improviseren als de situatie daarom vraagt.

De Openblik Methode bood haar de kans te experimenteren met faalangst. Ze ontdekte dat mentale flexibiliteit zorgt voor meer ontspanning. Ze ziet veranderingen op de werkvloer inmiddels meer als een uitdaging.